Τι είναι ο ιδιωτικός ερευνητής ή ιδιωτικός ντετέκτιβ;

Τι είναι ο ιδιωτικός ερευνητής ή ιδιωτικός ντετέκτιβ;

Τι είναι ο ιδιωτικός ερευνητής ή ιδιωτικός ντετέκτιβ;

Ο ιδιωτικός ερευνητής ή ιδιωτικός ντετέκτιβ είναι ένας ανεξάρτητος επαγγελματίας που βοηθά τους πελάτες, είτε πρόκειται για άτομα είτε για επιχειρήσεις ή ακόμη και για οργανισμούς, να επιλύσουν αστικές ή ποινικές υποθέσεις. Η κατανόηση των βημάτων που απαιτούνται για να γίνετε ιδιωτικός ντετέκτιβ και των απαιτήσεων αυτού του ρόλου μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε την καριέρα σας.

Σε αυτό το άρθρο, απαντάμε στο ερώτημα “Τι είναι ο ιδιωτικός ερευνητής;”, μοιραζόμενοι λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών απαιτήσεων, του εργασιακού περιβάλλοντος, των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσετε για να ξεκινήσετε την καριέρα σας και των πληροφοριών για τις προοπτικές απασχόλησης.

Τι είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ;

Ένας ιδιωτικός ερευνητής βοηθά ανθρώπους, επιχειρήσεις να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με προσωπικά, οικονομικά και νομικά ζητήματα. Επίσης ερευνούν εγκλήματα και βοηθούν στην ανεύρεση ατόμων. Τα άλλα κύρια καθήκοντα των ιδιωτικών ερευνητών μπορεί να περιλαμβάνουν:

Συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων απτών αποδείξεων για χρήση σε δικαστικές υποθέσεις, αστικές ακροάσεις και άλλες νομικές διαδικασίες

Επαλήθευση και ανεύρεση πληροφοριών, όπως οι διευθύνσεις, οι αριθμοί τηλεφώνου, πρόσωπα συγγενικά.

Εκτέλεση εμπεριστατωμένης έρευνας με τη χρήση διαδικτυακών βάσεων δεδομένων, όπως δικαστικές και δημοσιών εγγράφων και αρχείων.

Συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει την εξαγωγή συμπερασμάτων από αποδεικτικά στοιχεία.

Συνέντευξη μαρτύρων, εμπειρογνωμόνων και άλλων σχετικών μερών για τη συλλογή μαρτυριών, στοιχείων και άλλων σχετικών πληροφοριών

Παρακολούθηση υπόπτων και μαρτύρων, παρακολουθώντας τα σπίτια ή τους χώρους εργασίας τους, ενώ παράλληλα λαμβάνουν φωτογραφίες ή βιντεοσκοπήσεις που θα χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία.

4 απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι ιδιωτικοί ντετέκτιβς

Οι εργοδότες συνήθως απαιτούν από τους ιδιωτικούς ερευνητές να έχουν έναν συνδυασμό εκπαίδευσης, εμπειρίας και πιστοποίησης ή αδειοδότησης:

Ειδικότερα οι ιδιωτικοί ντετέκτιβς θα πρέπει να πληρούν:

  1. Μόρφωση

Οι περισσότεροι εργοδότες απαιτούν από τους ιδιωτικούς ερευνητές τους να διαθέτουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου ή καλύτερα πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

  1. Εκπαίδευση

Για να μάθουν πώς να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους, οι περισσότεροι ιδιωτικοί ερευνητές ολοκληρώνουν επίσης εκτεταμένα προγράμματα κατάρτισης. Συνήθως, τα προγράμματα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας διαρκούν τουλάχιστον μερικούς μήνες και ορισμένα διαρκούν ένα έτος. Κατά τη διάρκεια αυτών των προγραμμάτων, οι ιδιωτικοί ντετέκτιβ μαθαίνουν πώς να διεξάγουν παρακολούθηση, να ερευνούν απάτες, να αναζητούν αγνοούμενους και να εκτελούν άλλα καθήκοντα σχετικά με το αντικείμενο τους.

  1. Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Η πλειονότητα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί από τους ιδιωτικούς ερευνητές να αποκτήσουν άδεια εργασίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε κράτος μπορεί να έχει τις δικές του απαιτήσεις για την άδεια. Για να αποκτήσουν μια άδεια, οι ιδιωτικοί ερευνητές μπορεί να απαιτηθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Να είναι τουλάχιστον ενήλικοι ή πάνω από 21 ετών
  • Να είναι πολίτης της χώρας μέλους
  • Να έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (λυκείου)
  • Επίσης οι υποψήφιοι ιδιωτικοί ντετέκτιβς να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, χωρίς καταδίκες για πλημμελήματα ή κακουργήματα.
  1. Δεξιότητες

Για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους, οι ιδιωτικοί ντετέκτιβς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν τις ακόλουθες δεξιότητες:

Αναλυτική σκέψη: Για την έρευνα υποθέσεων και την αξιολόγηση αποδεικτικών στοιχείων, οι ιδιωτικοί ερευνητές απαιτούν ισχυρές αναλυτικές δεξιότητες. Ο ρόλος αυτός απαιτεί την ικανότητα να μελετούν πολύπλοκα προβλήματα και να τα διαιρούν σε μικρότερα ζητήματα που μπορούν να επιλύσουν εύκολα.

Προσοχή στη λεπτομέρεια: Οι ιδιωτικοί ερευνητές συλλέγουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων και αναζητούν στοιχεία και μοτίβα. Είναι χρήσιμο να δίνουν προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες για την επίλυση υποθέσεων.

Επικοινωνία: Από τη φάση της έρευνας έως το στάδιο επίλυσης μιας υπόθεσης, οι ιδιωτικοί ερευνητές μιλούν τακτικά με πελάτες, υπόπτους, εμπειρογνώμονες και μάρτυρες. Απαιτούν ισχυρές δεξιότητες προφορικής επικοινωνίας για να παίρνουν συνεντεύξεις και να αποσπούν πληροφορίες από τους ανθρώπους.

Γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών: Για την εκτέλεση διαδικτυακής έρευνας και τη διερεύνηση δημόσιων αρχείων, οι ιδιωτικοί ερευνητές απαιτούν βασικές δεξιότητες χρήσης υπολογιστή. Όσοι ειδικεύονται σε οικονομικές έρευνες μπορεί να χρειάζονται πιο προχωρημένη εξοικείωση με εξειδικευμένο λογισμικό για την αξιολόγηση μοτίβων και τη δημιουργία υποθέσεων.

Δεξιότητες λήψης αποφάσεων: Οι ιδιωτικοί ερευνητές συχνά προχωρούν σε υποθέσεις παρά το γεγονός ότι έχουν περιορισμένες πληροφορίες. Απαιτούν ισχυρές δεξιότητες λήψης αποφάσεων για να αναλάβουν δράση με αυτοπεποίθηση.

Οργάνωση: Οι ιδιωτικοί ερευνητές εργάζονται συχνά σε περισσότερες από μία υποθέσεις ταυτόχρονα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να διαθέτουν οργανωτικές ικανότητες. Αυτοί οι επαγγελματίες πρέπει να κρατούν τις λεπτομέρειες κάθε υπόθεσης χωριστά, ενώ ταυτόχρονα τηρούν πολλαπλές προθεσμίες.

Υπομονή: Τα τμήματα επιτήρησης και έρευνας της εργασίας των ιδιωτικών ερευνητών μπορεί να διαρκέσουν πολύ και να απαιτούν εκτεταμένη αναμονή. Είναι σημαντικό να έχουν υπομονή, ώστε να μπορούν να επιλύουν υποθέσεις με επιτυχία.

Περιβάλλον εργασίας ιδιωτικού ερευνητή

Οι ιδιωτικοί ντετέκτιβ εργάζονται σε γραφεία, όπου χρησιμοποιούν υπολογιστές, τηλέφωνα και συστήματα αρχειοθέτησης. Οι περισσότεροι ιδιωτικοί ερευνητές κάνουν επίσης εμπεριστατωμένη έρευνα στο διαδίκτυο. Επίσης μπορεί να παίρνουν συνεντεύξεις από άτομα αυτοπροσώπως, να διεξάγουν παρακολούθηση με κάμερες και συσκευές καταγραφής φωνής ή να εργάζονται από οχήματα. Για να κάνουν επιτόπια έρευνα, μπορεί να ταξιδέψουν σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρη την τη χώρα.

Αν και συνήθως εργάζονται με πλήρες ωράριο, οι ιδιωτικοί ερευνητές εργάζονται συχνά με ακανόνιστο ωράριο. Μπορεί να εργάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα βράδια, τη νύχτα ή τα Σαββατοκύριακα για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Οι ακόλουθοι τύποι πελατών συνήθως προσλαμβάνουν ιδιωτικούς ερευνητές:

  • Ιδιώτες
  • Εταιρείες(του Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα)
  • Δικηγόροι

Πώς να γίνετε ιδιωτικός ερευνητής

Για να γίνετε ιδιωτικός ντετέκτιβ, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Αποκτήστε μια άδεια. Ελέγξτε τις απαιτήσεις για τους ιδιωτικούς ερευνητές και κάντε αίτηση για να αποκτήσετε άδεια εργασίας στον τομέα.

Αποκτήστε σχετική εργασιακή εμπειρία. Εργαστείτε σε παρεμφερείς υπηρεσίες, σε εισπράξεις ή σε ορισμένους κλάδους για να αποκτήσετε την εμπειρία που απαιτείται για να γίνετε ιδιωτικός ερευνητής. Εξετάστε ρόλους που περιλαμβάνουν πρακτική εξάσκηση ή που σας επιτρέπουν να αναπτύξετε τις οργανωτικές σας δεξιότητες, τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου και έρευνας.

Καλλιεργήστε βασικές δεξιότητες. Καθώς ολοκληρώνετε την εκπαίδευσή σας, αποκτάτε την άδειά σας και αποκτάτε εργασιακή εμπειρία, δουλέψτε πάνω στις δεξιότητες που απαιτούνται για να πετύχετε σε αυτόν τον τομέα, όπως η αναλυτική σκέψη, η λήψη αποφάσεων και η επικοινωνία.

Δημιουργήστε ένα βιογραφικό σημείωμα. Για να υποβάλετε αίτηση για θέσεις εργασίας ιδιωτικών ερευνητών, καταρτίστε ένα βιογραφικό σημείωμα στο οποίο θα επισημαίνετε την προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία, την άδεια και τις δεξιότητές σας. Όταν υποβάλλετε αίτηση για μια συγκεκριμένη θέση, χρησιμοποιήστε την περιγραφή της θέσης εργασίας για να προσδιορίσετε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που θα χρησιμοποιήσετε στο βιογραφικό σας για να ευθυγραμμίσετε καλύτερα τα προσόντα σας με τις προσδοκίες του υποψήφιου εργοδότη.

Η εταιρία Erevna Detective με πάνω από 30 χρόνια πείρα στο χώρο μπορεί να σας βοηθήσει στα πρώτα σας βήματα και να σας καθοδηγήσει σωστά και επαγγελματικά έτσι ώστε να ξεκινήσετε σωστά.

Ελάτε σε επαφή μαζί μας για μια γνωριμία που μπορεί να καθορίσει το μέλλον σας.

Δείτε ορισμένα άλλα χρήσιμα άρθρα:

Συζυγική απιστία

Ολοκληρωμένες υπηρεσίες έρευνας παρακολούθησης

Τεστ πατρότητας – Test DNA και υπηρεσίες από ιδιωτικό ντετέκτιβ

Παρακολούθηση τηλεφώνου κινητού ή σταθερού

Επικοινωνήστε μαζί μας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν για εμάς

Εμπειρίες και αξιολογήσιες από πελάτες μας